SYMPTOMEN

symptomsf_lg.jpg (18497 bytes)

 


 

Klachten en symptomen

Een overdreven afweerreactie van het lichaam op een bepaalde stof. Het afweersysteem zorgt er voor dat lichaamsvreemde stoffen uit het lichaam worden verwijderd. Zo'n lichaamsvreemde stof kan uiteenlopen van een bacterie tot een stofje van plant of dier.

Een allergische afweerreactie van het lichaam op een bepaalde stof is te fel en vaak ongecontroleerd. Hierbij komt uit de lichaamscellen onder andere de stof histamine vrij, welke verantwoordelijk is voor de meeste ziekteverschijnselen. U kunt al bij een tweede contact met een bepaalde stof allergisch reageren. Soms treedt de allergie pas op nadat u er meerdere malen mee in aanraking bent geweest.

Acute allergische reactie

treedt binnen enkele minuten op en kan in de ergste gevallen leiden tot een dodelijke shock. Ook kan een direct optredende allergie ontstaan na inademing of consumptie van bepaalde stoffen. Dit kan de oorzaak van hooikoorts of eczeem zijn. Een allergische reactie kan ook vertraagd optreden. Na 2 dagen ontstaan dan klachten op het lichaamsdeel, dat met de stof in contact is gekomen. Voorbeelden hiervan zijn contacteczeem en de reactie van Mantoux (het TBC-krasje). In principe kunt u voor elke stof overgevoelig zijn.

Enkele oorzaken:

huisstof, haren, veren in dekbedden, huidschilfers van dieren, schimmels en gras- en boompollen (stuifmeel).

Maar ook insectensteken, geneesmiddelen (zoals penicilline), wasmiddelen, pleisters of bepaalde metaalsoorten kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Hooikoorts

Veel voorkomende allergische reactie. Een sterke reactie van de slijmvliezen van neus, ogen en/of oren op het stuifmeel van bomen of grassen. Deze zogenaamde pollenallergie komt in het voorjaar en in de zomer veelvuldig voor. De klachten uiten zich vaak in de vorm van verkoudheidsverschijnselen zoals een loopneus en rode ogen.

Voedselallergie

U kunt ook overgevoelig zijn voor bepaalde voeding. Een bekend voorbeeld is de overgevoeligheid van baby's voor koemelk. Een dieet is dan noodzakelijk.

Wanneer moet u een arts raadplegen

Bij een acuut optredende allergische reactie, bijvoorbeeld na een insectenbeet of -steek, dient u zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Ook bij een allergie waarbij de klachten erg lastig of pijnlijk zijn, doet u er goed aan om contact op te nemen met een arts.

Hoe is een allergische reactie te voorkomen

Een allergische reactie is te voorkomen door het contact met de betreffende stof te vermijden. Zo kan men zich bij hooikoorts beter niet in risicogebieden begeven. Wees gewaarschuwd op warme, droge zomerdagen en luister naar de speciale hooikoortsberichten op de radio.

Bij een allergie voor kattenharen of huisstof moet u proberen het huis stofvrij te houden. Dit is mogelijk als u geen vaste vloerbedekking of stoffen bekleding toepast.

Speciale matrashoezen zijn van nut voor allergie tegen huisstofmijt. 

Nauwkeurige analyse bij allergie noodzakelijk

Het is niet altijd gemakkelijk om te bepalen voor welke stof men allergisch is. Soms kan nauwkeurig nagaan van alle opgetreden veranderingen uitkomst bieden. Vaak zijn de klachten het gevolg van gebruik van cosmetica, zeep of verf, of van verandering van bijvoorbeeld wasmiddel of wasverzachter. Als u regelmatig last heeft van overgevoeligheid en de oorzaak is niet te achterhalen, dan kan eventueel een allergietest worden gedaan. De meest voorkomende allergie-veroorzakende stoffen worden dan op de huid aangebracht en vervolgens worden de reacties hierop getest.


 

C.H.P. bvba

Krombrakenstraat 2

2460 Kasterlee

tel: 014.85.13.35

fax : 014.85.13.35

e-mail: chealth@skynet.be


Klik hier voor:

prijslijst

betalingswijze

meer info